Á-parvasi Divas (Hindostaanse Immigratiedag)
Theater | Muziek | Volwassenen

151 jaar geleden kwam de Hindostaanse immigratie op gang. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen emigreerden van India naar Suriname. Sommigen wilden het land ontvluchten, anderen zijn met vreemde verhalen geronseld en meegenomen.  

Programma

Met een programma met toneel, korte verhalen en karaoke vertellen we over de manier waarop onze voorvaderen vanuit Brits-Indie (India) naar Suriname kwamen.   

Al met al een mooi verzorgd, cultureel programma gepresenteerd door stichting Rowas Diversion gesteund door Laaktheater. 

Uitverkocht

Á-pravasi Divas 

Toen in 1863 in de Nederlandse kolonie Suriname de slavernij zou worden afgeschaft en voorzien kon worden dat de slaven massaal de gehate plantages zouden verlaten, begon Nederland uit te kijken naar andere arbeiders voor zijn suiker-, koffie- en cacaoplantages . Die vond men in het voormalige Brits-Indië dat een kolonie was van Engeland. Dit land had al ervaring met Brits-Indische (lees Hindostaanse) arbeiders in zijn koloniën Mauritius, Zuid-Afrika en Caraïbische landen als Guyana en Trinidad. Nederland sloot een overeenkomst met Engeland waarna het toegestaan werd om in Brits-Indië mensen als contractarbeiders voor Suriname te werven.

Er ontstond een groot netwerk om mensen te ronselen die gedurende 5 jaar onder contract het slavenwerk moesten overnemen. In dorpen en op markten van vooral de provincies Uttar Pradesh (UP) en Bihar in Noord-India werden mensen vaak onder valse voorwendsels tussen 1873 en 1916 gelokt om naar Suriname mee te gaan. 

In Suriname ontpopten Hindostanen zich als harde en spaarzame werkers die vooral in de landbouw een bestaan vonden. Langzamerhand drongen ze door tot andere beroepen en onderwijs werd gretig aangegrepen als middel om vooruit te gaan. Het familiecontact met India was zo goed als totaal verbroken. Er ontstond een Surinaams nationaal bewustzijn en men werd zich bewust van een eigen Surinaamse identiteit met een eigen taal, het Sarnami-Hindustani, en een eigen variant van het hindoeïsme. Ieder jaar in juni vieren we de aankomst van de eerste Hindostaanse contractarbeiders in Suriname.

Lalla Rookh.jpg

Samen programmeren met gastprogrammeur Deo:

Van boerenzoon tot programmeur!
Mijn naam is Deo Prahladsingh geboren op 4 maart 1953 in Nickerie, Suriname.
Geboren op het platteland (uit de landbouw en veeteelt), was er geen plaats voor kunst en cultuur.  Sinds ik naar Nederland verhuisd ben,  heb ik jaren als leerkracht gewerkt en was vrijwilliger in buurthuis Kreade. Hier organiseerde ik veel sociaal culturele activiteiten. Ook constateerde ik, dat er in de wijk binnen de Surinaamse doelgroep amper aandacht was voor cultuur en culturele ontwikkeling. Ik wilde daar verandering in brengen! Ik vind het heel erg belangrijk  dat een ieder van cultuur mag genieten en zichzelf daarin moet kunnen ontwikkelen.

 

Deo Prahladsingh
gastprogrammeur

Contactgegevens Laaktheater

Ferrandweg 4T, 2523 XT Den Haag
  070 393 33 48
  info@laaktheater.nl

 

Bel 070 393 33 48 Stuur een e-mail

GoogleMap

 

 

VOLG LAAKTHEATER