Robert John Henderson
Vandaag zetten we Robert John Henderson in de Spotlight. Robert John woont al 16 jaar in Laak en is een trotse Lakenaar. Vandaag leren we hem kennen.
“Waarom woon je nog in Laak?”
“Omdat het gewoon gezellig is in Laak. Ik ben hier komen wonen omdat het in die tijd lekker goedkoop was. In de tijd van de terroristengroep die Nederland wilde laten ontploffen. Toen gooiden ze de prijzen lekker naar beneden. Nee maar alle gekheid op een stokje; Laak heeft gewoon heel veel te bieden. Je zit tussen het dorpje Rijswijk en de grote stad in. Je hebt hier het beste van twee werelden. Ik stap zo op de tram naar Delft, naar de stad, alles is dichtbij. Om die redenen kwam ik hier wonen, maar in de jaren erna is Laak steeds meer voor mij gaan betekenen. Door de mensen die hier wonen. Van buitenaf wordt er altijd heel slecht naar Laak gekeken, er wordt vaak gezegd: ‘Wie wil er nou weer in Laak wonen?’ Maar als je puur naar de mensen gaat kijken en de inzet van de mensen ziet is het gewoon een prachtwijk.”
“We hoorden dat je een voorstelling aan het maken bent... Matrassendag?”
“Ik heb mijn eigen bedrijfje in fotografie en film en ik vind het leuk om door Laak te wandelen. Je ziet een hoop troep, maar ook een hoop mooie dingen. En matrassendag, de titel van de voorstelling, is een Laaks fenomeen geworden. Er wonen hier een hoop mensen, vaak uit Oost-Europa, die hier komen wonen voor een langere tijd. Maar je hebt ook mensen die hier alleen maar heel even komen werken, omdat ze hier meer kunnen verdienen dan in hun eigen land. Die worden dan in een huisje gepropt waar je met z’n tienen in op matrassen in een slaapkamertje ligt. Na een paar maanden hard werken vertrekken ze weer terug naar huis. Dat is altijd aan het einde van de maand. Matrassendag noemen we dat in Laak. Iedereen die teruggaat gooit zijn matras op straat. Laak ligt die dag dus altijd vol met oude matrassen. Daar hebben we een fotoreportage van gemaakt en het werd de titel van de voorstelling. Het is niet het hoofdonderwerp, maar het is een voorbeeld van hoe het hier toegaat. De voostelling gaat vooral over het feit dat mensen van buitenaf heel slecht naar Laak kijken. Maar wij als bewoners, en dan bedoel ik Kitty, Onira en ik, drie generaties wijkbewoners, wij wonen in deze wijk. Vanuit onze ogen wordt er gekeken. Hoe deze wijk er voor ons is. Dus hoe slecht mensen er ook over praten, wij moeten de wijk maken. We hebben er superleuke sketches in zitten die van de hak op de tak gaan. Maar je leert zoveel over Laak en dat is het leuke eraan. IN MEI!!!!! Leuk Moederdag cadeau ;-)
“Wat is de belangerijkste les die jullie hebben geleerd tijdens het repetitieproces?”
"Dat is een moeilijke vraag... Eigenlijk kwamen er wat dingen naar voren die we eigenlijk al hadden verwacht. Laak is heel erg opgesplits, ik noem het even in de Beroepsschaggerijnen, de gewone mensen en de enthousiastelingen. De gewone mensen zijn soms negatief, soms positief. Wat we geleerd hebben is dat we zo positief mogelijk moeten blijven om die andere mensen daarin mee te krijgen. In de positieve vibe die Laak ook heeft. Als je het nieuws leest en je typt Laak in, dan krijg je alleen maar te zien: schietpartijen, steekpartijen; alleen maar slechte dingen. Maar je leest nergens wat voor leuke dingen er gebeuren in Laak, want dat verkoopt niet. Niemand wil lezen hoe gezellig het is in Laak. Dus wat we geleerd hebben is: probeer niet de mensen te veranderen maar probeer met positiviteit de mensen te overtuigen dat het ook anders kan. Sommige mensen zijn gewoon niet te veranderen. Maar wij proberen er gewoon het mooiste van te maken.
“We hebben ook nog een spannend dilemma voor je: Alle talen ter wereld begrijpen maar nooit kunnen praten, of slechts een taal spreken maar in staat zijn om je gedachtes perfect uit de drukken?”
"Oh Jee.... Ik kies denk ik de tweede, want je kan wel alle talen spreken maar dan kan je nooit praten. Je kan dan wel gebaren taal leren maar dat kan ook niet iedereen. Als iedereen gebarentaal kon dan zou het wel heel makkelijk zijn om met iedereen te communiceren. Uitdrukken van je gedachtes naar mensen die jou niet verstaan en ze toch kunnen laten begrijpen wat je bedoelt. We hebben in Laak heel veel verschillende culturen, mensen die de taal meer spreken en minder spreken. Ik denk als je goed je gedachtes kan uitdrukken ook al spreek je de taal niet, met aanwijzingen enzo dat je er dan makkelijk samen uitkomt."
Lees meer